04.04.2016, İstanbul

Kısa başlıklarla vaatlerime ekler

 

Yönetimin aldığı kararlar, evrensel hukuk kurallarına uygun olacak, hak ihlallerinin önüne geçilecek ve liyakat gözetilecektir. Hukuk normlarının sağlanabilmesi için Danıştay gibi İdari Yargının çeşitli kadrolarında bulunmuş ve emekli olmuş birkaç saygıdeğer yargıç Hukuk Müşavirliği’nde göreve getirilecek ve en önemlisi üniversite yönetiminin kararları, hukukçu süzgecinden geçirilerek yürürlüğe konulacaktır. Hukuka saygı duymayan, İdare Mahkemelerinde davalı konumunda yargılanan bir üniversite kesinlikle olmayacağız.

Hukuk konusunda olduğu gibi mali konularda da İTÜ kaynaklarının akılcı ve optimum yönetilmesiyle alakalı danışma kurulları oluşturacaktır. Bu kurullara aralarında yurt içi tanınmış başarılı işadamları, şirket sahipleri, CEO’lar, yurt dışında deneyim kazanmış öğretim üyeleri davet edilecektir. Üyelerin seçiminde İTÜ’nün eski mezunlarına öncelik verilecektir.

İTÜ'de görev almış eski rektörlerimiz ve yöneticilerimizin tecrübelerinden ve yol göstericiliğinden yararlanmak gerekir. Zira bu yöneticilerimizin her biri öğrenilmiş tecrübeye sahip birer İTÜ değeridir.

Üniversitemizde görev yapacak yönetim kadrosunun o birim altında çalışan akademik personelce seçilmesi ve rektörlük makamının oy sonuçlarıyla ortaya çıkan ilgili birim kararına saygı göstermesi gerekir.

Bölüm başkanlarımız yönettikleri birimin faaliyet alanına ve geleceğine dönük “Proje Oluşturma Toplantıları” düzenleyebilmelidir. Rektörlük tarafından bölüm başkanlarımıza İTÜ’de toplantı düzenleyebilmelerini sağlayacak bütçe ve destek verilecektir.

Yöneticilik gelip geçicidir. Ancak kurumları yaşatan, koruyan ve devamını sağlayan en önemli faktör kurumsallaşmadır. Bu yüzden mevzuata hakim, ufku geniş, yeniliklere açık ve iyi yetişmiş idari personelimiz üniversitemiz kadrolarında tutulmaya çalışılacak ve sayılarının artırılmasına çalışılacaktır. Bunun yanı sıra muhtelif birimlerde araştırma ofisi elemanı, fizibilite ve finans uzmanı, laboratuvar teknisyeni gibi unvanlarla görev yapacak personelin de iyi yetişmiş ve kalifiye eleman olması aranacaktır.

Üniversitemizde geliştirilen mühendislik ürünlerinin, projelerin ve patentlerin sergileneceği İTÜ Müzesi ve Mühendislik Parkı’nın gerekli olduğunu düşünüyorum.

Kütüphanelerimizde kilitli arşiv dolaplarında saklanarak korunan belge ve dokümanlar taratılarak elektronik ortama aktarılmalıdır. Bu sayede kaderine terk edilen, çoğumuzun varlığından ve içeriğinden dahi haberdar olmadığı arşivimiz günyüzüne çıkarılabilir ve meraklı araştırmacıların hizmetine sunulabilir.

Üniversitemiz tarihinin yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan araştırılması için komisyonlara görev verilmeli, dağınık bilgiler/belgeler/fotoğraflar bir araya getirilerek Üniversitemiz Tarihçesi hazırlanacak, böylece bir anlamda ülkemizin Mühendislik Bilim Tarihi kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

"İlklerin Üniversitesi İTÜ" sloganından hareketle yerleşkelerimizde çevreci ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına önem verilecek ve örnek uygulamalarımız ülkemiz kamuoyuna tanıtılacaktır. Tüm yerleşkelerimizde güneş enerjisinden faydalanmak, güneş enerjisiyle çalışan araçların çeşidini ve sayısını artırmak, rüzgar enerjisinden faydalanmak, atık enerjinin geri kazanımını dikkate almak akla ilk gelebilen çözüm yollarıdır. Yerleşkelerimizin tüm enerjisini bu yolla sağlamak gibi bir düşüncem yoktur. Sadece ürün prototiplerinin tasarım ve projesinin üniversitemizde yapılması, ürünün imalatının yerli kaynak kullanımıyla gerçekleştirilmesi hedeflenmelidir. Bu sayede ülkemiz kamuoyuna kendi teknolojimizi geliştirebildiğimiz duyurularak, kamu kurumlarının ve özel sektörün dikkati üniversitemize yoğunlaştırılacaktır.

Üniversitemizde akademik çalışma ve eğitim/öğretimi etkileyecek her türlü üniversite içi ya da dışı kaynaklı gelişme önceden ve hızla tüm personelimize, kayıtlı cep telefonlarına ve e-postalarına mesajla bildirilecek, olası aksaklıkların ani ve habersiz yaşanmaması için azami çaba gösterilecektir.

Yerleşkelerimizde sahipsiz köpeklerin dolaşmasına izin verilmeyecek, yerel ve mülki yöneticilerle sık bağlantı kurularak, sahipsiz ve başıboş köpeklerin yerleşkelerimizden uzaklaştırılması ve hayvan barınaklarında toplanması sağlanacaktır. Evcil hayvanları severim ve ailemin ferdi gibi sevdiğim bir köpeğim olduğu bilgisini sizlerle paylaşmak isterim. Ama başıboş köpeklerin yerleşkelerde dolaşmasını sakıncalı buluyorum. Hayvansever dostlarımızın, barınaklardaki hayvanlara yardımını, ilgisini ve sevgisini yöneltmesini arzu ediyorum.

İhtiyacımız olan tek şey kendimize güvenmektir.

Biz gerçekten iyi bir üniversiteyiz, en iyiye ve iyiliğe layığız. Oyunuzla desteğinizi benden yana kullanmanızı dilerim.

SEÇİM SONUÇLARI NE OLURSA OLSUN ÜNİVERSİTEMİZE HAYIRLI OLSUN, EN FAZLA OY ALAN ADAY REKTÖRÜMÜZ OLSUN.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA,


Prof.Dr. Osman Azmi ÖZSOYSAL
Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi,
Oda no.323, Ayazağa Yerleşkesi, Maslak 34469, Sarıyer
İletişim için
telefon: (212) 2856516  
e-posta: ozsoysal@gmail.com
web adresi: www.ozsoysal.com    

 

Ana sayfaya geri dön