04.04.2016, İstanbul

YAZ Öğretimi mi ? / ÇÖZÜM Öğretimi mi?

 

YAZ ÖĞRETİMİ'NİN KALDIRILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. Yaz Öğretimi ya da diğer adıyla Yaz Okulu, tatil aylarında ve sıcak günlerde klimalara muhtaç olarak gerçekleşen, nadir de olsa başarılı öğrencilerin katıldığı, çoğunlukla önceki dönemlerde başarısız derslerini tekrar eden öğrencilerin katıldığı önemli bir öğretim etkinliğidir. Yaz Öğretimi'nde sadece uygulamaya dayalı “Proje” türü dersler ile “Bitirme Tasarım Projesi” dersinin açılmadığı hepimizin malumudur. Bu uygulama Yaz Öğretimi'nin önemli bir eksikliğidir. Yaz Öğretimi'nde derslerin birleştirilerek blok halinde işlendiği, sınavlardaki genel not ortalamalarının düşük olduğu,  bağıl not değerlendirmesi ile düşük ortalamalı öğrencilerin Yaz Öğretimi'nden daha yüksek harf notu alarak dersi başarmış oldukları yönünde üniversitemiz kamuoyunda Yaz Öğretimi'ne karşı olumsuz bir görüş ve kanı oluşmuştur.


Güz ve Bahar dönemlerinde ders veren öğretim üyelerimizin dinlenmeksizin Yaz Öğretimi'nde görev alması ise fevkalade yorucu ve yıpratıcıdır. Araştırmacı kimlik ve hevesimiz yorgunluk nedeniyle önemli darbe almaktadır. Aynı durum öğrencilerimiz içinde geçerlidir. Öğrencilerimiz Yaz Öğretimi nedeniyle sıkışık zamanlarda staj yapmak zorunda kalıyorlar. Ailesinden ayrı olanların ise özleme dayalı psikolojik baskı yaşadıklarına şahit olmaktayız.


Özetle söylemek gerekirse, Yaz Öğretimi verenin ve alanın pek memnun olmadığı garip bir uygulamaya dönüşmüştür.


Yaz döneminde sınıfların temizliği ve ders yapılabilir halde tutulması (aydınlatma, soğutma, iklimlendirilme vs) ihtiyacı da önemli bir mali külfet oluşturmaktadır.


Yaz Öğretimi sırasında hem öğrencilerimizin hem de personelimizin kullandığı servis imkanları da sayısal bazda azalmaktadır.


Bu yüzden YAZ ÖĞRETİMİ’nin mevcut işlerliğinin uygun olmadığını ve kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Yaz Öğretimi'nin kaldırılması halinde doğacak öğretim eksikliği ve sorunları gidermek için “ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ”ni öneriyorum. ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ ismi yerine çok daha uygun bir ismi, camiamız içerisinde bulabiliriz. İsme takılmak yerine çözüm olarak önerdiğim sistemin neyi, nasıl çözeceğine dikkat etmeliyiz.


ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ hem GÜZ hem de BAHAR dönemlerinde, normal mesainin 17.30’da bittiği zaman başlamalı, 3 saat boyunca sürmeli ve 20.30’da sona ermelidir. Lisans programımızda hemen tüm derslerimiz 3 kredilik olduğu için ve şimdilik daha iyisini bulamadığım için ÇÖZÜM adını verdiğim öğretimde istisnasız tüm derslerimizi ilgili öğretim üyesi ve öğrencilerimiz isterse açabiliriz. Bu derslere Proje dersleri ile Bitirme Tasarım Projesi de dahil olabilir. Öğrencilerimizin Yaz Öğretimi'nin 7 haftalık yoğunlaştırılmış programında ders konularını anlaması, hazmetmesi ve ödevlerini hazırlamasında karşılaştığı zorluk da böylece aşılabilecektir.


ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ uygulamasına katılacak öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz için bu önerimin sağlayacağı bir diğer avantaj ise trafiği günden güne çekilmez hale gelen İstanbul’da yoğun saatlerde işten çıkarak eve gitmek üzere servisten yararlanmak yerine yine servis ile ama bu kez saat 20:30’da çıkarak eve ulaşmaya çalışmak daha az yıpratıcı ve daha hızlı olabilecektir.


Öğretim üyelerimizin ders yükleri değişmekle birlikte, dönem başına 1 ya da en fazla 2 dersi olan bir öğretim üyemiz için ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ programında ders açmanın çok fazla yük getirmeyeceğini düşünüyorum. ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ’nde verilecek dersler için Yaz öğretimindeki gibi ücret ödemesi yapılması gerektiği açıktır.


Ama burada bir kez daha vurgulayarak ifade etmeliyim ki insan odaklı yönetim uygulanacaktır ve sizlere söz verdiğim gibi, üniversitemiz kamuoyunun anket ve elektronik oylama ile eğilimini aldıktan sonra üniversitemiz senatosunun da onaylaması halinde YAZ ÖĞRETİMİ’NİN KALDIRILACAĞINI umuyor ve yerine geçmek üzere hem güz hem de bahar dönemlerinde normal mesai saatinin bitiminden hemen sonra başlamak üzere ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ PROGRAMININ UYGULANACAĞINI VADEDİYORUM.


ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ uygulaması sayesinde üniversitemizde Temmuz ve Ağustos aylarında öğretim faaliyeti olmayacaktır ve bu süreç akademik personelimizin gelecek dönemlere hazırlık, yıllık izin ve özellikle akademik araştırmaları için ayrılacaktır.

Çift Anadal (ÇAP) yapan, başarılı olup da bölümlerden erken mezun olmak isteyen, yarı dönemde öğrenimine başlayan düzensiz öğrenciler ile başarısız dersini tekrarlamak isteyen öğrenciler için, 7 haftalık YAZ ÖĞRETİMİ yerine, hem GÜZ ve hem de BAHAR dönemlerinde 14 hafta boyunca, normal mesai bitiminden sonra uygulanacak ÇÖZÜM ÖĞRETİMİ’nin öğrencilerimizin sorununu çok önemli ölçüde çözeceğini düşünüyorum.

Personel ve öğrencilerimizin servis ve ulaşım sorununun ise önemli sıkıntı yaratmadan rahatlıkla aşılabileceğini düşünüyorum.


Görüşlerime ve önerilerime katılmanızı diliyorum.

SEÇİM SONUÇLARI NE OLURSA OLSUN ÜNİVERSİTEMİZE HAYIRLI OLSUN, EN FAZLA OY ALAN ADAY REKTÖRÜMÜZ OLSUN.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA,


Prof.Dr. Osman Azmi ÖZSOYSAL
Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi,
Oda no.323, Ayazağa Yerleşkesi, Maslak 34469, Sarıyer
İletişim için
telefon: (122) 285 65 16 
e-posta: ozsoysal@gmail.com
web adresi: www.ozsoysal.com    

Ulu Önder Atatürk İstanbul Üniversitesi'nde ders dinlerken ... 15 Aralık 1930

 

Ana sayfaya geri dön